Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως: Εγκύκλιο με την οποία απευθύνεται στους πιστούς προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους καλέσει να συμμετάσχουν στην Ιερά Αγρυπνία η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Μολυβδοσκέπαστη εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας.

 Επίσης, ο Σεβασμιότατος αναφέρεται στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Έθνος μας.

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Η σεπτή μορφή της Παναγίας μας καλεί και φέτος να αγρυπνήσουμε και να προσευχηθούμε, για τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Έθνος μας.

Πάντοτε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, στα μικρά ή μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν και, συχνά, μας ταλαιπωρούν, έχουμε την ευλογημένη συνήθεια να καταφεύγουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και να ζητάμε την μεσιτεία και την βοήθειά της. Και ακριβώς, αυτή η πίστη είναι που έχουν ανεγερθή προς τιμήν της απειράριθμοι ναοί, μεγαλοπρεπείς ή ταπεινά εξωκκλήσια, Μοναστήρια περίφημα και πασίγνωστα, αλλά και εικόνες έχουν ιστορηθή, πολλές από τις οποίες, με την χάρη του Θεού, θεωρούνται και είναι θαυματουργές. Θα ήταν, όμως, σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθή το Άγιον Όρος, αφού ολόκληρο είναι βουνό και «Περιβόλι της Παναγίας». Εκεί, στον Αγιώνυμο Άθωνα, όπου οι Μοναχοί αδιαλείπτως προσεύχονται, πολλοί χριστιανοί καταφεύγουν όχι μόνο για να προσευχηθούν, αλλά και για να περάσουν από το λουτρό της μετανοίας και της εξομολογήσεως σε διακριτικούς και θεοφώτιστους Πνευματικούς, βρίσκοντας έτσι την ειρήνη την ψυχική, το «γλυκύ πράγμα και όνομα», κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.

-Β-

Πράγματι ! Η Θεοτόκος είναι η στοργική Μητέρα των Ορθοδόξων. Όχι δε μόνο τώρα κατά τον Δεκαπενταύγαστο, που κατ’ εξοχήν ο μήνας αυτός θεωρείται και λέγεται μήνας της Παναγίας, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Όσοι ταπεινά προσέρχονται στην χάρη Της, έχουν νοιώσει την προστασία της. Αλλά και ως Έθνος οι Έλληνες νοιώθουμε την Κεχαριτωμένη ως Υπέρμαχο Στρατηγό. Από τα Βυζαντινά χρόνια, όταν η Βασιλεύουσα σώθηκε από τους Αβάρους και εψάλη τότε, για πρώτη φορά, ο «Ακάθιστος Ύμνος», οπότε και ακούστηκε το περίφημο τροπάριο «Τη Υπερμάχω, Στρατηγώ τα νικητήρια …», μέχρι τα νεώτερα χρόνια, η Παναγία ήταν ο ακλόνητος στύλος του Γένους μας.

Διαβάστε εδώ:  Αγρυπνία για τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αγιο Αχίλλιο Λαρίσης

Μήπως, κατά το θρυλικό Έπος του 1940-41, οι ηρωικοί στρατιώτες μας δεν βεβαίωναν ότι έβλεπαν την Παναγία να τους οδηγή στην νίκη ; Γιατί, αλλοιώς πως να εξηγηθή ότι η μικρή Ελλάδα ενίκησε και εγελοιοποίησε την πανίσχυρη Ιταλική Αυτοκρατορία ; Κι’ όταν, μετά την τρομερή Κατοχή, έζησε η Χώρα την Εθνική μας τραγωδία, τον Αύγουστο του 1949, τον μήνα της Παναγίας δεν νίκησε ο Στρατός την ανταρσία, ώστε να μείνη η Ελλάδα έξω από την Κόλαση του «Σιδηρού Παραπετάσματος» ; Ναί, μεγάλη η χάρη της Παναγίας μας.

-Γ-

Γι’ αυτό, ακριβώς, καθιερώθηκε η Αγρυπνία αυτή στην πανάρχαια Μονή της Μολυβδοσκέπαστης από τον μεγάλο και άγιο Προκάτοχό μου, αοίδιμο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ : Για να μπορέσουμε, απερίσπαστοι από τις εργασίες της ημέρας, να προσευχηθούμε μέσα στην ησυχία της νύχτας. Και υπάρχουν πολλά, που έχουμε να ζητήσουμε από την Μεγαλόχαρη, εκτός από τα όσα προσωπικά απασχολούν τον καθένα μας. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα μας αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους · όχι μόνο από Ανατολάς, με την Τουρκία να μας προκαλή ξεδιάντροπα, αλλά και από τα βόρεια σύνορά μας, όπου και η Αλβανία με τον μεγαλοιδεατισμό της, και το κρατίδιο των Σκοπίων με την συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή. Τα πράγματα δείχνουν, ότι η Χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει «τι τέξεται η επιούσα». Και, βέβαια, υπάρχουν και τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στο εσωτερικό της Χώρας.

-Δ-

Παράλληλα, όμως, όπλο πανίσχυρο είναι και η προσευχή. Έτσι, και φέτος, η ακριτική Μητρόπολή μας οργανώνει την Αγρυπνία στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Βόρειο Ήπειρο. Η Αγρυπνία θα αρχίση, συν Θεώ, στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου και θα τελειώση στις 5.30 το πρωΐ της 15ης Αυγούστου. Αργότερα θα τελεσθή και δεύτερη Θεία Λειτουργία. Πριν από την έναρξη, θα ψαλή επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του μακαριστού Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ. Η κρισιμότητα των καιρών επιβάλλει την παρουσία όλων. Θα σας περιμένω για να συμπροσευχηθούμε και να συνεορτάσουμε.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας»

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ