Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Την παραμονή της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο κατά την ακολουθία του Πανηγυρικού Πολυαρχιεατικού Εσπερινού που τελέσθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου. 

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, κατά το κήρυγμά του, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εορτές του πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου, αναφέρθηκε στην ευλάβεια και την χριστιανική παράδοση που υπάρχει στο Αγρίνιο και σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. «Είναι ολοφάνερος, είπε, ο σεβασμός προς τον Άγιο Χριστοφόρο, γεγονός που φαίνεται από την αθρόα συμμετοχή των ανθρώπων στην ακολουθία του Εσπερινού». Χαρακτήρισε μάλιστα την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας «παπαδομάνα», έχοντας αναδείξει και προσφέρει στην Εκκλησία του Χριστού πολλούς και καλούς ιερείς, μοναχούς και μοναχές.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε «στο όνομα του Αγίου Χριστοφόρου που το πρώτο συνθετικό του μας παραπέμπει στο όνομα του Χριστού». Αναλύοντας το όνομα του Αγίου, ανέπτυξε με σαφήνεια και συντομία βασικές αρχές της πίστεώς μας στο πρόσωπο του Χριστού, δηλαδή της Χριστολογίας η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Εκκλησιολογία, καθότι ο Χριστός δεν χωρίζεται από την Εκκλησία Του.

«Ο Χριστός είναι όλη η Χριστολογία και είναι όλη η Εκκλησιολογία, γιατί ο Χριστός μας μιλάει για την Εκκλησία και η Εκκλησία μιλά για το Χριστό. Αυτός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας, η Άμπελος η αληθινή και εμείς τα κλίματα. Όταν μιλάμε για τον Χριστό, μιλάμε για την Εκκλησία και εν τέλει καταλήγουμε να μιλάμε για την σωτηρία του ανθρώπου» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Προτρέποντας τους πιστούς να έχουν ως κέντρο της ζωής τους τον Χριστό, τόνισε: «Δεν αρκεί απλώς να μιλάμε για τον Χριστό ή απλώς να κατέχουμε γενικές θεωρητικές γνώσεις περί του Χριστού και της Εκκλησίας. Είναι ανάγκη να αποτελεί το πρόσωπο του Χριστού το βίωμα και το κέντρο της ζωής των πιστών χριστιανών. Είναι ανάγκη να μένουμε ενωμένοι με την Εκκλησία της οποίας να αποτελούμε ζωντανά μέλη, γιατί η Εκκλησία είναι αυτή που μας αγιάζει, μας ποιμαίνει από το πιο μικρό νήπιο μέχρι τον πιο ηλικιωμένο άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι «όταν οι πιστοί χριστιανοί παραμένουμε κοντά στην Εκκλησία και είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό, όταν έχουμε Εκείνον στη ζωή μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και να απελπιζόμαστε για τίποτα, διότι όλα τα επίγεια και κοσμικά πράγματα που είναι κατά της πίστεως έρχονται και παρέρχονται. Σύνθημά μας να είναι: ο Χριστός κέντρο της ζωής μας. Να έχουμε μια ζωή με κέντρο το Χριστό, όπως έπραξε ο Άγιος Χριστοφόρος».

Ανήμερα της εορτής στην ακολουθία του Όρθρου και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας.

Αμέσως μετά οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών Μητροπολίτου Ευρίπου κυρού Βασιλείου Παναγιωτακοπούλου και αρχιμανδρίτου Αποστόλου Φαφούτη, κτήτορος του νέου Ναού.

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ