Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημων Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ’.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 12/11 τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου, παρεκκλήσιον Επισκοπείου Μάνης, στο Γύθειο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος εξεφώνησε εγκωμιαστικό λόγο για τον ιερό Χρυσόστομο υπογραμμίζοντας τρια σημεία: ο Ιερός Χρυσόστομος ως διδάσκαλος του λόγου, ως ιερουργός του Υψίστου και ως ποιμήν λογικών προβάτων. Στη συνέχεια και οι δυο φιλοξενούμενοι αρχιερείς απηύθυναν εόρτιες αδελφικές ευχές στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας.Παρόντες στον Εσπερινό ήταν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, η Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ, Αντισυνταγματάρχης κα Φραγκιάδου και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αν. Μάνης.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 13/11, τελέστηκε, στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Κυρίου, η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Κατά τη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν τιμητικώς οι πολιοί ιερείς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αναφερθείς στο βίο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ωκοδόμησε το πολυπληθές εκκλησίασμα με τον εμπλουτισμένο λόγο του, καταλήγωντας με εόρτιες ευχές προς τον Ποιμενάρχη μας. Αντιφωνώντας, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας είπε οτι, θεωρεί τον Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης ως πατέρα του. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας οι Σεβ. Μητροπολίτες χειροθέτησαν σε πρωτοπρεσβύτερο και πνευματικό τον π. Ιωάννη Γριβάκο. Τέλος εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, προσεφώνησε και ευχήθηκε στον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, ο πρωτοσυγκλλεύων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος τα κάτωθι:

Σεβασμιώτατε πάτερ και Δέσποτα. Μητροπολίτα της ηρωοτόκου ολκάδος της Μάνης, πνευματικέ μας πατέρα και διδάσκαλε, ευχαριστούμε όλοι μας τον Άγιο Θεό που μας αξίωσε εδώ σήμερα, στον Ναό της Πολιούχου της πόλεώς μας της Υπαπαντής του Κυρίου, να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Μεγάλου Οικουμενικού Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ημέρα εύσημον για τη Μητρόπολη της Μάνης, αφού άγεται κατ’ αυτήν τα σεπτά ονομαστήριά Σας. Ιδού ο ιερός κλήρος της θεοσώστου επαρχίας σας, οι άρχοντες του τόπου και ο φιλόχρηστος λαός του Θεού ως πρόβατα της λογικής ποίμνης, προσευχηθήκαμε για τον ποιμένα, τον αρχιερέα, τον επίσκοπο και μητροπολίτη μας, υπο του οποίου την ευσκιόφυλλον Ποιμαντορία ζούμε κυριολεκτικά, πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά δεδομένα, όλους αυτούς τους μήνες. Το παράδειγμα της βιοτής του Επισκόπου μας, η αγωνία του και η παρουσία του από τους πρώτους αυτούς μήνες ακόμα και σε μικρές ενορίες με ελάχιστους κατοίκους μέσα στη Μητρόπολή μας αλλά και η παρουσία του εκτός της Μητροπόλεώς μας, με το θείο λόγο του, τον θεολογικό και μεστό διδαγμάτων, φέρουν το όνομα της ευάνδρου και ηρωοτόκου Μάνης σε τόσα μέρη της πατρίδος μας, όπου προσκεκλημένος από Αγίους Αρχιερείς, προσφέρει το πλέον της θεολογικής και όχι μόνο παρουσίας του. Ο Θεός, η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και ο Ιερός Πατήρ της Εκκλησίας του οποίου επαξίως φέρεται το όνομα, Σεβασμιώτατε, να σας χαρίζουν χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία και δύναμη, ώστε όλους μας, ως Αρχιερεύς να ευλογείτε, ως Επίσκοπος να καθοδηγείτε εις νομάς σωτηρίους και ως Μητροπολίτης όλων να προπορεύεστε στα εκκλησιαστικά και όχι μόνο προβλήματα και στις ανάγκες τούτου του λαού που σας σέβεται, πολύ σας εκτιμά και σας ευλαβείτε, πολλά σε εσάς υπολογίζει και από την καρδιά του βαθιά σας αγαπά, ως τέκνα τον πατέρα, τον αδελφό, τον φίλο, την ελπίδα και την παρηγοριά του. Επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε να σας παρακαλέσω, ως ο Βασίλειος τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης, εξ’ ονόματος όλων σήμερα, κληρικών, αρχόντων και λαού: ‘’Ποίμενε ημάς’’. Ειησαν, χάριτι θεία, τα έτη Υμών ως πλείστα και εύδια, η δε Αρχιερατεία σας θεοφρούρητος και μακρά.

Στη Θεία Λειτουργία έδωσαν το παρόν η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, η Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ, Αντισυνταγματάρχης κα Φραγκιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Αξιοτόπουλος, ο Λιμενάρχης Γυθείου, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Επιπυραγός κ. Γραφάκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρεόπολης κ. Βασιλάκος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε κατανυκτικά η Βυζαντινή Χορωδία ''ΜΕΛΩΔΟΙ''.

Επίσης τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας επισκέφθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος και ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας.

Τέλος, ο Μητροπολίτης δέχθηκε ευχές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο από το ποίμνιό του.

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ