Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

fanari gavroglouΣτενό μαρκάρισμα των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Κώστα Γαβρόγλου. Στο Φανάρι, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατέθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς στον υπουργό Παιδείας που δήλωσε πως φεύγει αισιόδοξος, ωστόσο άκουσε πολλά από τους Μητροπολίτες.

 

Αφού έθεσε το πλαίσιο και τα ζητήματα που έχουν προκύψει από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ.Βαρθολομαίος έδωσε το λόγο στους Ιεράρχες που ρώτησαν τον κ.Γαβρόγλου για τα «αγκάθια» του πλαισίου συμφωνίας, επιμένοντας στο καθεστώς των Κληρικών και στο άρθρο 3 του Συντάγματος. Ο υπουργός απάντησε με γενικό τρόπο λέγοντας πως θα μεταφέρει τους προβληματισμούς στην Αθήνα και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Φεύγοντας από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείο, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Είχα τη χαρά να ενημερώσω τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το πλαίσιο της συμφωνίας της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξήγησα τη δυνατότητα που δίνει η συμφωνία στα πλαίσια του εξορθολογισμό των σχέσεων, τη διασφάλιση των εργασιακών των Ιερέων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Πάνω σε αυτές τις θέσεις οικοδομούμε την ιστορική συμφωνία. Εκφράστηκαν προβληματισμοί γύρω από το άρθρο 3, και υποσχέθηκα πως θα τους μεταφέρω.

Φεύγω πολύ αισιόδοξος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε, όπως των Ιερέων του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Οπως επίσης κι άλλες λεπτομέρειες. Βάλαμε συγκεκριμένα θεμέλια στο βαθμό που υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, καθώς άλλα συζητάμε με την Εκκλησία της Ελλάδας, άλλα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπάρχει βούληση και θα βρεθούν οι νομοθετικές λύσεις. Θα συνεχιστεί ο διάλογος με τον Μακαριώτατο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τον ΙΣΚΕ. Βάση αυτών θα κατατεθεί σχέδιο για συζήτηση. Κάθε βήμα πρέπει να γίνει προσεκτικά».

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ