Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το καμπανάκι, για άλλη μια φορά, προς την Πολιτεία ώστε να δείξει τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα της αδιοριστίας των Εφημερίων κρούει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος.

 Ο Σεβασμιώτατος, σε μήνυμά του, τονίζει πως οι εκκλήσεις πέφτουν στο κενό και καλεί την Εκκλησία να μιλήσει.

Αναλυτικά το μήνυμα:

Η τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση στην αδιοριστία των Εφημερίων είναι εξοντωτική και απειλεί την ίδια την υπόσταση της Εκκλησίας. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία, ότι η μείωση των Εφημερίων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά στην τακτική μειώσεως στο ελάχιστο της επιρροής της Εκκλησίας, αρχής γενομένης από τους Ιερείς. Σιγά-σιγά ερημώνονται τα χωριά μας και εκείνοι οι ολίγοι, που κρατούν τις παραδόσεις και την πίστη, μένουν «ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα». Καλόν είναι και επιβάλλεται η Ιερά Σύνοδος, ως κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, να λάβει τα μέτρα, που απαιτούνται, αφού οι εκκλήσεις μας στην κυβέρνηση πέφτουν στο κενό. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στο λαό μας, να τον περιφρουρήσουμε και να τον στηρίξουμε στο θέμα αυτό. Τώρα η απειλή της μειώσεως είναι εμφανής στις Μητροπόλεις της υπαίθρου. Σε λίγα χρόνια θα ακουμπήσει και τις αστικές Μητροπόλεις, οι μεγάλες ενορίες των οποίων δεν ποιμαίνονται με ένα ή δύο Εφημερίους.

 

Η πολιτεία έχει δεσμευθεί να μισθοδοτεί τους Εφημερίους αντί της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, που της παραχώρησε η Εκκλησία. Τους Εφημερίους, που χρειάζεται η Εκκλησία και όχι τον αριθμό, που ορίζει το Υπουργείο. Δυστυχώς όμως στην γενική ισοπέδωση των αξιών δεν εξαιρείται από τους κρατούντες η Εκκλησία. Λόγια λέγονται κολακευτικά. Στην πράξη όμως τίθεται σχέδιο αποδυναμώσεως, μειώσεως και περιθωριοποίησεως της Εκκλησίας.

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί: Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το 1997 είχε 345 Εφημερίους, το 2007 είχε 245 Εφημερίους, το 2017 είχε 195 Εφημερίους, το 2018 έχει 190 Εφημερίους.

Η σιωπή και η απραξία μας δεν ωφελεί, αλλά αποθρασύνει τους πολεμίους της Εκκλησίας μας.

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ