Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

AgiosTheodorosΟ άγιος Θεόδωρος, ο ονομαζόμενος Χατζής, γεννήθηκε και κατοικούσε στους Πύργους Θερμής. Βρέθηκε σε δύσκολη, όπως φαίνεται, περίσταση, και αναγκάσθηκε να δεχθεί τη μουσουλμανική θρησκεία. Δεν είναι γνωστό πόσα χρόνια παρέμεινε μουσουλμάνος. Συνήλθε, σκέφτηκε το μεγάλο αμάρτημα της αρνησιθρησκείας, στο όποιο έπεσε, και αποφάσισε να επανέλθει στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία. Για να ηρεμήσει ψυχικά και να στερεωθεί η πίστη του, πήγε στο Άγιον Όρος, όπου εξομολογήθηκε, και επέστρεψε στη Μυτιλήνη αποφασισμένος να μαρτυρήσει για την πίστη του Χρίστου.
Μόλις έφθασε στη Μυτιλήνη, πήγε στον Τούρκο κριτή και του λέγει:
- Αν κάποιος αδικηθεί, αν του πάρουν κάτι, μπορεί να το πάρει πίσω και να βρει το δίκιο του;
Και ο κριτής του άπαντα:
- Και βέβαια μπορεί.
- Εγώ, του απαντά ο άγιος, είχα μια πίστη στο Χριστό, που για μένα ήταν χρυσάφι και όμως με ξεγέλασαν και μου έδωκαν τη δική σας, που είναι χαλκός, μπακίρι. Και τώρα σας δηλώνω πως από τούτη τη στιγμή είμαι και πάλι χριστιανός.
Και λέγοντας αυτά έβγαλε το σαρίκι, που φορούσε στο κεφάλι του, και το πέταξε μπροστά στα πόδια του κριτή.
Τον νόμισαν τρελό, όμως από τη συνομιλία, που ακολούθησε, κατάλαβαν ότι μιλούσε λογικά και ότι ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει το δρόμο, που ακολουθούσαν όλοι οι μάρτυρες και νεομάρτυρες της Εκκλησίας.
Ο κριτής τον παρέπεμψε στο ναζίρη Ομέρ Αγά. Εκεί ακολούθησαν άλλες ανακρίσεις και εξευτελισμοί, για να τον αναγκάσουν να μείνει μουσουλμάνος.
Ο Θεόδωρος με σταθερότητα ομολογούσε την πίστη του στο Χριστό και την απόφαση του να δώσει τη ζωή του για την πίστη του.
Αποφάσισαν να τον κρεμάσουν. Όταν του το είπανε, ζήτησε να του δώσουν το σχοινί, με το όποιο θα τον κρέμαζαν. Του το έδωκαν και τότε ο άγιος το πήρε, το φίλησε και το έθεσε στο λαιμό του, για να δείξει ότι με τη θέληση του πεθαίνει για την πίστη του Χριστού.
Τον κρέμασαν στη θέση Παρμάκ-Καπού, που συνήθισαν να απαγχονίζουν οι Τούρκοι όσους καταδίκαζαν σε θάνατο.
Το λείψανο του άγιου το έριξαν στην θάλασσα, από όπου το πήραν οι χριστιανοί και το έθαψαν στο εξοχικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Μόθωνα, όπου το έτος 1967 κατά την επισκευή του ναϋδρίου βρέθηκαν τα οστά του αγίου.
Μαρτύρησε στις 30 Ιανουαρίου 1784.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου και η εύρεση των λειψάνων του στις 3 Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Εκ Λέσβου εβλάστησας
και εν αυτή ανδρικώς
αθλήσας, Θεόδωρε, υπέρ Χρίστου το Θεού,
αξίως δεδόξασαι.
Όθεν τα. λείψανα σου, νεομάρτυς, ευρόντες,
χάριν εκ τούτων θείαν
κομιζόμεθα πίστει.
δοξάζοντες τον Κύριον τον σε στεφανώσαντα.

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ