Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
AgiosTheofanisΗ παράδοση συγκαταλέγει μετά των αγίων της Λέσβου και τον όσιον Θεοφάνην της Σιγριανής και τον θεωρεί κτήτορα της Ιεράς Μονής του Υψηλού στην περιοχή του Σιγρίου.
Βέβαια, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση γύρω στο όνομα του αγίου τούτου, διότι Σιγριανή υπάρχει και στην περιοχή της Κυζίκου. Έχουν διατυπωθεί πολλές γνώμες γύρω στο ζήτημα αυτό, που εκτίθενται λεπτομερώς στο βιβλίο «Λεσβιακή Αγιολογία», στο οποίο εξέφρασα και εγώ προσωπική μου γνώμη, ότι δεν αποκλείεται ο Άγιος Θεοφάνης, που έζησε στη Σιγριανή της Κυζίκου, όπου ίδρυσε Μοναστήρι, να ήλθε και στη Λέσβο και να έγινε κτίτωρ και της Ιεράς Μονής του Υψηλού, όπως μετέβη και σε άλλο νησί, την Καλώνυμον (;) και ίδρυσε και σ’ αυτήν Μοναστήρι.
Κατά τον Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, ο Θεοφάνης έζησε στα χρόνια Λέοντος Ισαύρου του εικονομάχου. Ήτο έγγαμος, αλλά έπειτα από οκτώ χρόνια εγγάμου βίου, με σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Μεγαλούς, αποφάσισαν να γίνουν μοναχοί. Η γυναίκα του μετωνομάσθη Ειρήνη και κλείστηκε σε Μοναστήρι της Πριγκήπου. Εκείνος μοίρασε την περιουσία του στους Φτωχούς και έφυγε στη Σιγριανή, όπου έχτισε Μοναστήρι και ο ίδιος ζούσε αντιγράφοντας θρησκευτικά βιβλία. Τον κατεδίωξε ο εικονομάχος Αυτοκράτωρ Λέων ο Αρμένιος και τον έκλεισε στο Μοναστήρι του Σεργίου και Βάκχου και αργότερα επί δύο χρόνια τον κράτησε σε αυστηρή Φυλακή στην Κωνσταντινούπολη, πιέζοντάς τον καθημερινώς να προσχωρήσει στη μερίδα των εικονομάχων. Όταν, ούτε η Φυλακή, ούτε οι πιέσεις του Αυτοκράτορα έφεραν αποτέλεσμα, εξόρισε τον άγιο στη Σαμοθράκη, όπου και παρέδωκε ειρηνικά τη ψυχή του στο Θεό, το δε λείψανό του έγινε πηγή θαυμάτων. Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Μαρτίου.

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ